http://europa.md

http://www.conventia.md

martedì 1 novembre 2011

Tinere moldovence traficate în Italia - actriţe într-un film care doare.

Duminică, la Teatrul "Mihai Eminescu" din capitală a avut loc cea de-a doua ediţie a "Serii filmului italian", organizată de Asociaţia obştească "Arci Moldova", sub patronajul Ambasadei Italiei în Republica Moldova. Evenimentul a debutat cu un omagiu adus compozitorului italian Nino Rota (premiul Oscar în 1974 pentru muzica din filmul "Naşul", partea a doua), în interpretarea Orchestrei de Cameră a Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" (dirijor Valeriu Patic).

Printre numeroşii spectatori care au umplut sala Naţionalului din Chişinău au fost reprezentanţi ai comunităţii italiene din Republica Moldova, dar şi foşti migranţi moldoveni, scriitori, oameni de cultură, elevi de la liceul "Dante Alighieri" din capitală şi de la liceul "Mihai Eminescu" din oraşul Bălţi etc.
În program au fost incluse câteva filme italiene - "Odată născut, nu te mai poţi ascunde", în regia lui Marco Tullio Giordana, "Fratele meu este unicul fiu", în regia lui Daniele Luchetti, şi "Amarcord" - filmul celebrului regizor italian Federico Fellini. Salutând publicul prezent, ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Excelenţa Sa, dl Stefano de Leo, a menţionat importanţa unor astfel de evenimente. "Este frumos să văd aici, împreună, atâţia prieteni italieni şi din Republica Moldova. Aceasta este a doua ediţie a festivalului filmului italian, sperăm că vor urma şi alte manifestări culturale. Dacă aţi decis să veniţi în acest extraordinar teatru, într-o după-amiază atât de frumoasă de duminică, se vede că este o deosebită sensibilitate faţă de filmul şi cultura italiană", a spus ambasadorul, mulţumind preşedintelui Asociaţiei "Arci Moldova", Nazzareno Gaffuri, pentru organizarea acestui eveniment.

Fenomenul migraţiei nu trebuie înfruntat cu superficialitate
Solicitat de FLUX, ambasadorul Stefano de Leo a declarat că fenomenul migraţiei trebuie înfruntat cu atenţie, şi nu cu superficialitate. "Toate filmele prezentate sunt importante. În special, filmul "Odată născut, nu te mai poţi ascunde" este unul deosebit, inspirat din experienţa lui Don Cesare Lodeserto (prezent la proiectarea filmului), din realitatea migraţiei şi a traficului de persoane. E o realitate trăită, care lasă un semn chiar şi după ce vezi filmul. Tema migraţiei este una foarte delicată, care trebuie înfruntată cu o atenţie deosebită, pentru că sunt încă multe prejudecăţi. Filmul deschide ochii spre această temă şi te face să reflectezi asupra lucrurilor care există şi trebuie înfruntate cu seninătate", a spus ambasadorul. În ce priveşte inaugurarea Consulatului italian la Chişinău şi eliberarea vizelor, ambasadorul Stefano de Leo a spus că, în ultimele luni, au fost notate unele schimbări. "Relaţiile dintre cetăţenii noştri sunt mai simple. Este mai puţin complicat pentru cei care pleacă să muncească în Italia, pentru reunirea familiei sau chiar pentru a vizita rudele. Aceasta comportă avantaje pentru cetăţenii moldoveni, dar şi pentru mulţi italieni, care au aici, în Moldova, familii, căsătorii mixte, fii. Aceasta facilitează mult contactele umane. Noi suntem bucuroşi că Ambasada poate ajuta oamenii să călătorească, poate contribui la apropierea culturală etc.", a spus Stefano de Leo. La rândul său, consulul italian, Bruno Castellani, a menţionat că în primele luni ale anului curent la Chişinău, au fost eliberate deja, peste 3 mii de vize pentru Italia cetăţenilor moldoveni.

"Am recuperat de pe străzile Italiei 1136 fete moldovence, victime ale traficului"
Don Cezare Lodeserto, preotul catolic care de câţiva ani se află în Republica Moldova, spune că a participat la realizarea filmului, împreună cu regizorul, şi că la filmări au fost prezente peste 20 de tinere moldovence traficate. În opinia sa, filmul relatează despre suferinţa emigraţiei. Filmările au avut loc în iarna anului 2004 - primăvara anului 2005. Una din actriţele principale, tânăra care în film joacă rolul Alinei, este din Republica Moldova şi a fost traficată de la vârsta de 13 ani, prin Albania, Kosovo… Don Cesare spune că a întâlnit-o pe Alina în Italia, când avea 14 ani şi era distrusă fizic. Părea irecuperabilă. "A fost nevoie de mult timp, dar am reuşit să o ajutăm să se pună pe picioare. Când a jucat în film deja împlinise 18 ani. Acum are 22 de ani, trăieşte în Italia". Filmul a fost prezentat în mai 2005 la Festivalul de film de la Cannes şi a avut numeroase aprecieri din partea criticii internaţionale. "În film participă chiar fete din Europa de Est, din Moldova, victime ale traficului de persoane. E vorba de persoane care chiar au trăit, au simţit pe pielea proprie ce înseamnă exploatarea. E o istorie adevărată, a atâtor fete care au fost traficate şi exploatate. Aceasta este realitatea. La filmări au participat peste 20 de fete din Moldova, dacă priveşti cu atenţie numele actorilor, a participanţilor în film, sunt toate fete moldovence. Eu, cu fundaţia mea, am recuperat de pe străzile Italiei 1 136 de fete moldovence, victime ale traficului, în special în anii 1998-2004, când a fost perioada cea mai cruntă. Ulterior, fenomenul a diminuat foarte mult. Cred că filmul este important pentru a înţelege câtă suferinţă este în emigrare", spune don Cezare, care a adăugat că şi-ar dori foarte mult ca cei din Republica Moldova să cunoască situaţia cetăţenilor moldoveni care muncesc peste hotare, ceea ce se află dincolo de remitenţe. "E adevărat că multe familii primesc remitenţe din Italia, bani trimişi de rudele lor, dar în spatele acestei munci este sacrificiul, nenumărate umilinţe, multe istorii care nu sunt cunoscute. Aici, în Moldova, ajung doar banii lor. Putem spune că istoria Alinei a avut un sfârşit pozitiv, dar a trecut printr-o mare suferinţă. Este o tânără care a avut foarte multă forţă şi curaj, pentru că nu este deloc uşor", a mai spus don Cezare Lodeserto.

Asociaţia "Arci Moldova" a fost înregistrată în 2007 şi a organizat deja diverse manifestări culturale în Republica Moldova. Prima ediţie a filmului italian a avut loc în octombrie 2008 (următoarea ediţie, cea de-a treia, va avea loc în toamna anului curent). În luna ianuarie, asociaţia a organizat evenimente culturale la liceele "Mihail Berezovschi" şi "Dante Alighieri" din capitală, cu participarea Formaţiei italiene "I Briganti", care a susţinut un concert şi la "Jazz Caffe".

Autor: Ecaterina DELEU
Sursa: www.flux.md

Nessun commento: