http://europa.md

http://www.conventia.md

sabato 2 aprile 2011

Moldova ratează investiţii din cauza că nu îşi promovează imaginea peste hotare.

Participanţii Forumului Uniunea Europeană – Republica Moldova recomandă autorităţilor de la Chişinău să acorde o atenţie mai mare promovării imaginii ţării peste hotare, transmite Info-Prim Neo.
„Acasă aveam o impresie mai proastă despre Moldova pentru că vorbisem cu cineva de aici şi tabloul prezentat era sumbru. Dar am venit la Chişinău şi mi-am schimbat opinia”, a spus Luc Engelen, CEO Euromol (Belgia). Participanţii la forum au remarcat că mulţi potenţiali investitori,care ar putea avea interes să-şi extindă afacerile, nu ştiu nimic despre Moldova, nici despre oportunităţile investiţionale, nici despre avantajele posibile sau riscuri.
Gunar Due Gundessen, directorul programului Entranse (Norvegia), a pus accentul pe necesitatea informării exhaustive despre particularităţile climatului de afaceri şi investiţional. „Când am decis să vin în Moldova cu intenţia de a crea un business-incubator la Soroca, toţi mă sfătuiau ce specialişti să iau cu mine, câţi consultanţi, dar am venit de unul singur şi am găsit aici personal calificat, care a reparat în scurt timp o clădire mare pentru a lansa incubatorul. S-au găsit şi manageri care stau la conducerea întreprinderilor business-incubatorului”, a subliniat norvegianul.
Moldova dispune de capital uman şi de personal calificat. Aici sunt condiţii pentru dezvoltarea unor afaceri competitive. Trebuie să se facă tot posibilul ca întreprinderile să implementeze standardele europene de producţie şi de desfacere a mărfurilor, iar venirea investitorilor europeni în Moldova ar grăbi acest proces, a mai spus Gunar Due Gundessen.
Şi Silvia Radu, preşedintele companiei RED Union Fenosa consideră că în Republica Moldova există posibilităţi pentru a realiza proiecte investiţionale importante şi cazul Union Fenosa este unul de succes. „Ultimii 2-3 ani au fost marcaţi de o instabilitate politică, care, poate, a reţinut venirea investitorilor în Moldova. Dar acest for cred că a demonstrat că există voinţă politică de a reforma ţara, de a asigura un cadru investiţional profitabil şi cred că aceasta este un semnal pozitiv pentru toţi, şi pentru Moldova şi pentru potenţialii investitori”, a menţionat Silvia Radu.
Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, a declarat că Moldova aşteaptă investiţii în domeniile tehnologiilor informaţionale, transporturilor, logisticii, industriei. Pentru a spori atractivitatea domeniului industrial se acordă o mare atenţie dezvoltării parcurilor industriale. Au fost efectuate şi lansate nouă studii de fezabilitate pentru deschiderea parcurilor industriale, atât pe baza unor active şi platforme industriale, aparţinând statului, cât şi de tip greenfield. „Prin atragerea investiţiilor se intenţionează schimbarea calităţii creşterii economice obţinute de Moldova, care în prezent se bazează mai mult pe consum şi pe remitenţe. Modelul economic spre care tindem este să avem o creştere economică, determinată de investiţii şi majorare a exporturilor „ a precizat Valeriu Lazăr.
Alex Munteanu, cunoscut prin atragerea investiţiilor private în modernizarea mai multor întreprinderi din Republica Moldova a spus că ţara se schimbă. „Noi, care trăim aici, nu întotdeauna observăm lucrul acesta, dar Republica Moldova nu mai este cum era acum 10 ani. Ne întrebăm însă dacă ne aranjează viteza schimbărilor şi ce putem face pentru a intensifica aceste procese. Guvernul este dispus să mişte lucrurile înainte. În opinia mea, trebuie create condiţii să vină în ţară companii mari care să creeze multe locuri noi de muncă ca oamenii noştri calificaţi să nu mai plece să muncească în alte ţări la negru. Sunt şi unii factori obiectivi , criza care mai durează, investitorii,care se mai gândesc. Să vorbim mai puţin şi să facem mai mult, să ne concentrăm eforturile pentru a crea aceste condiţii ca ei să nu plece în Ucraina sau în China”, a conchis Alex Munteanu.
Forumul UE – Moldova a avut loc la 29-31 martie şi a fost organizat de Asociaţia pentru Politică Externă de la Chişinău şi Institutul pentru Studii Estice din Varşovia. Evenimentul a întrunit politicieni, diplomaţi, oameni de afaceri importanţi din străinătate şi din Republica Moldova.
Info-Prim Neo

Nessun commento: