http://europa.md

http://www.conventia.md

giovedì 8 settembre 2011

Acordurile de liber schimb: CSI face concurenţă UE.

Octavian Calmâc: „Un acord de liber schimb în CSI ar oferi perspective clare de creştere a comerţului.”
Președintele interimar, Marian Lupu, s-a pronunțat pentru grăbirea negocierilor de semnare a unui acord de liber schimb între țările CSI. Potrivit unui comunicat de presă, Lupu a făcut declarația la summit-ul șefilor de stat din CSI, care a avut loc pe 2-3 septembrie la Dușanbe. Întrebarea este ce efect ar avea acest acord asupra negocierilor cu UE privind acelaşi lucru?
Republica Moldova, care îşi vinde în prezent 50 la sută din produsele sale pe piaţa europeană şi alte 30 la sută – pe pieţele ţărilor din CSI, are încheiate cu cele din urmă mai multe convenţii bilaterale de liber schimb, multe dintre care însă fie nu funcţionează pe deplin, fie pot fi modificate foarte uşor în funcţie de interese de moment.
În schimb, dacă toate ţările CSI s-ar pune de acord asupra unui document comun de liberalizare a comerţului, spune vice-ministrul economiei şi comerţului, Octavian Calmâc, raporturile comerciale cu ţările CSI ar avea perspective clare de creştere, pentru că ar deveni previzibile şi constante:
„Acordurile care sunt acum cu ţările din CSI sunt numai la nivel bilateral, ele permit o marjă foarte mare de interpretare şi nu reglementează aplicarea unor bariere tehnice în calea comerţului. Adică orice ţară, în orice moment prin măsuri netarifare pot să blocheze comerţul. Dacă ar exista un acord comun, aceste bariere ar fi evitate. Fel de fel de certificări, autorizări, alte taxe decât taxe vamale care nu sunt reglementare prin acordurile din anii 90.”
În ceea ce o priveşte, Republica Moldova a şi încheiat negocierea acordului de liber schimb cu ţările CSI şi doar reticenţa unor ţări asiatice mai împiedică în acest moment semnarea convenţiei iniţiate în 2009 de Rusia. Dar Republica Moldova speră să obţină la sfârşitul acestei luni agrementul ţărilor membre ale UE pentru începerea negocierilor asupra unui acord de liber schimb cu ţările comunităţii europene. L-am întrebat pe Octavian Calmâc dacă dorinţa Republicii Moldova de a-şi liberaliza comerţul cu CSI nu o va împiedica să facă acelaşi lucru cu UE:
„Nu. Nu. Subiectul s-a examinat multidimensional, s-a consultat şi Comisia Europeană. Şi Ucraina a consultat comisia, pentru că se află în aceiaşi situaţie. Atâta timp cât acordul cu CSI nu cuprinde elemente de uniune vamală sau politici comune faţă de ţările terţe, el este perfect compatibil cu alte angajamente pe care noi o să le avem.”
Şi consilierul economic al primului-ministru, Constanţa Popescu, spune că cele două opţiuni ale autorităţilor moldoveneşti nu se bat cap în cap:
„Acordul de liber schimb cu CSI presupune o simplă eliminare a taxelor vamale şi a tarifelor. Pe când cel cu UE presupune şi armonizare legislativă. Acestea deci sunt compatibile şi nu există nici o problemă. Dacă ne-am fi propus acordul identice, ar fi fost o problemă, dar nu şi în situaţia actuală.”
Expertul economic Leonid Litra spune însă că din punct de vedere politic, încheierea unui acord de liber schimb cu CSI ar putea însemna totuşi un mic pas înapoi în relaţiile cu UE:
„Este adevărat că în fond una alteia nu încurcă, dar nu putem să ne aliniem în acelaşi timp la două sisteme. Este o contradicţie aici, la nivel de dorinţă. Şi la nivel de priorităţi. Acolo unde încercăm să ne orientăm spre UE. Ceea ce ar putea deranja este modelul economic promovat de Rusia, care depinde foarte mult de politic. Atunci când preşedintele moldovenesc a numit ziua de 28 iunie zi de ocupaţie sovietică, am avut embargoul vinului, nu-i aşa?”
Republica Moldova spera să înceapă negocierea unui acord de liber schimb cu UE încă în primăvara curentă, lucru care nu s-a întâmplat, iar acum toate speranţele Chişinăului se îndreaptă spre summit-ul Parteneriatului Estic de la sfârşit de septembrie de la Varşovia. L-am întrebat pe Leonid Litra de ce a existat această amânare:
„Există clauza solicitată de Comisia Europeană de confidenţialitate, dar în fond, din câte cunosc, este vorba despre 2 legi – cea privind concurenţa şi cea cu privire la ajutorul de stat. Avem monopoluri care trebuie înlăturate şi avem întreprinderi de stat falimentare care beneficiază de subsidii de la stat. Până nu schimbăm situaţia, nu vom obţine agrementul pentru negocierea acordului.”
Totuşi, Leonid Litra crede că premierul Filat are şanse să vină de la Varşovia cu o decizie favorabilă, legată însă mai degrabă de dorinţa UE de a continua să încurajeze Republica Moldova ca fiind un succes în Parteneriatul Estic decât de performanţele atinse în cele două domenii-problemă.
Liliana Barbăroșie
Europa Liberă

Nessun commento: