http://europa.md

http://www.conventia.md

martedì 9 agosto 2011

GUVERNUL MOLDOVEI ÎNDEPLINEŞTE CU SUCCES RECOMANDĂRILE CE PRIVIND CREAREA ZONEI DE LIBER SCHIMB CU UE.

Pînă la 1 septembrie, vor fi prezentate Guvernului Moldovei spre examinare proiectele de lege privind concurenţa şi ajutorul de stat. Astfel, vor fi respectate prevederile Planului de acţiuni pentru realizarea recomandărilor Comisiei Europene întru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană. Potrivit comunicatului serviciului de presă al Ministerului Economiei, aceasta a menţionat viceministrul Economiei Octavian Calmâc, în cadrul şedinţei organizate la subiectul Acordului de comerţ liber. El a precizat că, pînă la finele lunii august, se preconizează prezentarea Guvernului Republicii Moldova şi a Strategiei privind Siguranţa Alimentară, pentru a putea purcede la procedura de creare a Agenţiei privind Siguranţa Alimentară. Octavian Calmâc a spus că toate proiectele actelor legislative enumerate mai sus au trecut expertizarea atît a societăţii civile şi specialiştilor din Moldova, cît şi a experţilor Comisiei Europene. Potrivit lui, datele actualizate a procesului de pregătire în lansarea negocierilor privind Acordul de comerţ liber RM-UE vor fi prezentate de către Moldova la Summit-ul Parteneriatului Estic, care se va desfăşura la Varşovia în perioada 29-30 septembrie 2011.
 
De remarcat că Moldova efectuează trimestrial rapoarte privind progresele înregistrate în realizarea Planului de acţiuni pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre republica şi Uniunea Europeană. Primele două rapoarte au fost prezentate la 15 martie 2011 şi respectiv la 1 iulie 2011. Cel de al treilea raport va fi prezentat Comisiei Europene în octombrie curent. Acordul de Comerţ Liber, numit Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei RM la cea europeană.
 
Spre deosebire de regimul comercial actual RM-UE care este un regim unilateral, acordat de UE pe un termen limitat – Acordul de Comerţ Liber va fi un acord multilateral încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mai mari decît ATP şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri şi investiţii. La 20 iunie 2011, Consiliul Uniunii Europene a aprobat mandatul de iniţiere a negocierilor cu Moldova pe marginea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.

Sursa: noi.md 
 -----------------

ITALIA ESTE DISPUSĂ SĂ PARTICIPE LA REALIZAREA UNOR PROIECTE DE DEZVOLTARE REGIONALĂ ÎN MOLDOVA.

Oamenii de afaceri din Italia sînt dispuşi să participe la realizarea unor proiecte comune de dezvoltare regională în Republica Moldova. Se preconizează că implementarea acestor proiecte va fi facilitată de Memorandumul de cooperare pe o perioadă de trei ani, semnat între Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) şi Comisia pentru Dezvoltarea Relaţiilor Economice Internaţionale (CDREI). Documentul are drept scop încurajarea şi crearea condiţiilor favorabile pentru investiţii. Memorandumul a fost semnat la Chişinău de către directorul ADR Nord, Ion Bodrug, şi consilierul preşedintelui Comisiei pentru Dezvoltarea Relaţiilor Economice Internaţionale, Mihail Plămădeală. În conformitate cu prevederile Memorandumului de cooperare, accentul va fi pus pe priorităţile Strategiei de dezvoltare regională a Moldovei, care prevede susţinerea dezvoltării sectorului privat şi a pieţei forţei de muncă, în special, în localităţile rurale. ADR Nord şi CDREI au declarat că sînt dispuse să coopereze şi să realizeze activităţi comune pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice şi tehnico-ştiinţifice în cadrul unor proiecte comune, pentru schimbul de informaţii, pentru consolidarea şi promovarea parteneriatelor între antreprenorii din Moldova şi Italia.
În cadrul ceremoniei de semnare s-a menţionat că autorităţile italiene au susţinut extinderea Programului „Business Gate”. Astfel, Ambasada Italiei în Moldova a declarat oficial că va susţine CDREI în procesul de realizare a programului respectiv. Potrivit lui Mihail Plămădeală, Agenţiile regionale de dezvoltare din Moldova reprezintă un potenţial partener atractiv pentru companiile italiene. Se preconizează că colaborarea companiilor italiene cu structurile ministeriale şi regionale, întreprinderile şi structurile neguvernamentale şi de afaceri din Moldova prin intermediul ADR Nord şi cu susţinerea CDREI, va permite depăşirea barierelor geografice şi lingvistice, depăşirea lipsei încrederii în colaborarea cu noii potenţiali parteneri-investitori străini.
CDREI a fost creată la iniţiativa antreprenorilor italieni, în calitate de organ reprezentativ pentru coordonarea procesului de realizare a Programului „Business Gate”. Acest program este un rezultat al eforturilor intelectuale, organizatorice şi financiare comune a companiilor private şi antreprenorilor italieni, orientat spre stimularea cooperării economice şi financiare eficiente a întreprinderilor mici şi mijlocii în spaţiul euroasiatic.

Sursa: noi.md

Nessun commento: