http://europa.md

http://www.conventia.md

sabato 4 giugno 2011

Ce va aduce reintroducerea impozitului pe venitul persoanelor juridice?

Reintroducerea impozitului pe venitul persoanelor juridice în mărime de 12% din venitul impozabil, introducerea impozitului simplificat unic pe venitul obţinut din activitatea de întreprinzător de către agenţii micului bussines, în mărime de 4% din cifra de afaceri de până la 600 mii lei anual, împreună cu anularea facilităţilor fiscale generale şi individuale, nu pot să nu provoace discuţii şi comentarii aprinse în rândul oamenilor de afaceri.
Stelian Andronachi, Șef Departament Juridic BIS-Group

Acţiunile respective, preconizate a fi implementate începând cu anul 2012, constituie anularea unui proces relativ îndelungat (perioada anilor 2001 - 2011) de acordare graduală a facilităților la plata impozitului pe venit, care a culminat cu introducerea, din anul 2008, a cotei de 0% la profitul reinvestit.

Astfel, începând cu anul 2012, politica fiscală a statului în domeniul impozitului pe venit aplicat persoanelor juridice se va transforma din una indulgentă în alta rigidă.

Agenții economici reacţionează, de regulă destul de bolnăvicios la schimbările radicale de politici fiscale, mai ales în domeniul impozitului pe venit, deoarece consideră că statul nu a făcut destul pentru dezvoltarea mediului de afaceri în aşa fel ca să introducă aceste schimbări ale regulilor de joc în afaceri.
Companiile, mai ales cele mici şi mijlocii, sunt tentate să creadă că prin reintroducerea impozitului pe venit sunt iarăși puse în situația de a finanţa unilateral statul, care, la rândul său, n-a făcut prea multe pentru dezvoltarea afacerilor.
Se consideră că prin introducerea impozitului simplificat unic pe venitul obţinut din activitatea de întreprinzător de către agenţii micului business, în mărime de 4% din cifra de afaceri anuală de până la 600 mii lei, va lovi greu într- o bună parte a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Calculele sunt simple, spre exemplu din cifra de afaceri anuală de 500 mii lei, antreprenorul urmează să achite sub formă de impozit pe venit -  4%, adică  20 mii lei. Pe lângă aceasta, antreprenorul  trebuie să achite plățile obligatorii în fondurile de asigurări sociale, de asigurări obligatorii medicale, în dependență de numărul de angajați, precum și alte taxe și impozite obligatorii. La acestea, în majoritatea cazurilor,  se mai adaugă și rambursarea lunară a creditelor contractate la instituțiile de creditare.

Întrebarea care reiese ar fi următoarea: Ce trebuie să facă  antreprenorii pentru ca să nu falimenteze?

Răspunsul poate fi lesne de presupus – ei vor recurge la plăți neoficiale ”in cash” și ”optimizări fiscale”.
Iar optimizările pot fi făcute simplu: antreprenorii ce au afaceri cu întreprinderi ce dispun de capital circulant suficient, vor crea artificial o cifră anuală de afaceri a întreprinderilor mai mare de 600 mii lei și vor plăti impozitul doar din venitul declarat.
Menționăm cu toate acestea că, prin reintroducerea impozitului pe venitul persoanelor juridice statul nu comite vre-o infracţiune împotriva mediului de afaceri, impozitul pe venitul fiind un instrument eficient de acumulare a surselor la bugetul de stat, utilizat pe larg în majoritatea statelor lumii.

Însă, după o perioadă de 10 ani de acordare a facilităților substanțiale la plata impozitului pe venit corporativ, statul urmează să analizeze detaliat toate aspectele  legate de reintroducerea acestui tip impozit pentru a evita politicile fiscale cu efect destructiv asupra mediului de faceri. În special aceste politici vor lovi în sectorul IMM, care abia îşi revine după criză.
http://www.infoportal.md/presa/215072

Nessun commento: